Powered by Payt
Automatisering
Plaatsingsdatum: 10 januari 2020

Creëer met strategisch debiteurenbeheer een voorsprong op uw concurrenten

Niet alleen innovatie, medewerkers en strategie kunnen uw organisatie een voorsprong op uw concurrenten geven. Ook strategisch debiteurenbeheer zorgt daarvoor, door te werken aan een sterke financiële positie. Een positie waarbij u groei en innovatie met eigen middelen kunt financieren. Wat is strategisch debiteurenbeheer en wat bereikt u ermee?

Geschreven door: NLBeterBetaald
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wanneer is debiteurenbeheer strategisch?

Debiteurenbeheer is pas strategisch als u het gebruikt om er concurrentievoordeel mee te behalen. Het moet daarnaast gelijklopen met de bedrijfs- en financiële strategie en deze strategieën ondersteunen.

Wat bereikt u met strategisch debiteurenbeheer?

Strategisch debiteurenbeheer zorgt voor consistentie en consequentie in het debiteurenbeleid. Denk aan betaaltermijn, opstellen van facturen, maar ook het opvolgen van facturen, de wijze van herinneren en het aanbieden van betalingsregelingen. 

Daarmee krijgt u sneller facturen betaald, wat tot minder days sales outstanding (DSO) zorgt en tot een betere cashflow leidt. De consistentie in het beheer heeft ook als gevolg dat u minder facturen als niet-betaald hoeft af te boeken.

Bij elkaar draagt het bij aan een betere liquiditeit van uw organisatie, een sterkere financiële positie. Goede vorderingen maken uw organisatie financieel minder kwetsbaar. De gewenste groei of ambities zijn vaker met eigen middelen te financieren, plus, u hoeft die financiering niet meer te lenen.

Ben ik daar niet meer tijd mee kwijt?

Integendeel! Moderne technologie, waaronder FinTech, helpt om juist minder tijd kwijt te zijn aan debiteurenbeheer. De tijd die vrijkomt, kunt u besteden aan complexe klantvragen. Dat draagt weer bij aan een hogere klanttevredenheid; een groot concurrentievoordeel!

Enkele tips voor strategisch debiteurenbeheer

Tip 1: Zorg dat het strategisch debiteurenbeheer meetbaar is

Zonder metingen weet u niet wat de resultaten zijn. Stel duidelijke KPI’s op en meet ze regelmatig. 

Denk bijvoorbeeld aan deze 4 KPI’s voor effectief debiteurenbeheer:

  1. De gemiddeld behaalde termijn
  2. De gemiddelde overschrijdingstermijn
  3. Aantal facturen afgeboekt als niet-betaald
  4. En deze KPI's afgezet ten op zichte van het branchegemiddelde (en concurrenten)

Lees in de blog ‘Effectief debiteurenbeheer? Dat meet u met deze 4 financiële KPI’s’ hoe u deze KPI’s kunt verbeteren.

Tip 2: Bepaal of u financiering van facturen toelaat en in welke vorm

Voor een betere cashflow kan het aantrekkelijk zijn om facturen te voorfinancieren of om ze als onderpand voor een zakelijk krediet te gebruiken. Bepaal voor uw debiteurenbeheer of u financiering toelaat en in welke vorm. Dat hoeft niet perse factoring te zijn! Lees hier over een innovatieve manier om facturen te financieren.

Aan de slag met strategisch debiteurenbeheer?

Gebruik de software van Payt om uw debiteurenbeheer te automatiseren zónder klantcontact te verliezen. Download de brochure voor meer informatie.

Download brochure

Brochure NL Beter Betaald

Sneller en beter betaald worden

Met onze 10 inzichten