Groothandels Beter Betaald?

Monitor 2018

Hoe snel krijgen groothandels in Nederland betaald? De monitor van NLBeterbetaald laat elk kwartaal de ontwikkeling van het betaalgedrag zien. De cijfers komen geanonimiseerd uit Payt, de slimme cloud software voor debiteurenbeheer.

Meer weten of de cijfers delen?

Hoe snel krijgt welke subbranche betaald?

In 2018 kreeg de groothandel en handelsbemiddeling (niet in auto’s en motorfietsen) nog steeds het slechtst betaald in de branche, hoewel er wel een flinke verbetering van het betaalgedrag zichtbaar is. De werkelijke betaaltermijn van debetfacturen voor deze subbranches; automatische incasso’s niet meegerekend.


Bij de handel in en verkoop van auto's daalt de snelheid opvallend minder

Welke provincie krijgt het snelst betaald?

Bedrijven in Groningen en Drenthe zien in 2018 de grootste verbetering in de betaalmoraal, met respectievelijk 11 en 9 dagen eerder betaald. Gemiddeld is dat 6 dagen in Nederland.

De werkelijke betaaltermijn van debetfacturen; automatische incasso’s niet meegerekend.

 

Op welk moment worden facturen betaald?

De handel in en reparatie van auto’s, motorfietsen en aanhangers krijgt het vaakst boter bij de vis aan het einde van het jaar: facturen worden er in ruim 78% van de gevallen vóór de eerste herinnering voldaan. De groothandel (niet in auto’s) moet het langst op het geld wachten na de factuur: ruim 3,5% wordt pas na de laatste herinnering betaald.

Op basis van facturen uit kwartaal 4 2018. Automatische incasso’s niet meegerekend.


De detailhandel stuurt meer herinneringen uit voor betaling

Download rapport van deze cijfers

Hoe snel krijgen organisaties van de groothandel branche in 2018 betaald? Hoeveel facturen staan nog open en wat is de ontwikkeling van het betaalgedrag? Lees het in het rapport.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is de werkelijke betaaltermijn per betaalmogelijkheid?

Bij de branches groot- en detailhandel (niet in auto’s) werkt een iDeal-link bij 14 dagen betaaltermijn wel; bij 30 dagen echter niet. Bij de handel in en reparatie van auto’s is dat omgekeerd. Voor de betaalmogelijkheden iDeal en op rekening, voor de twee meest gebruikte gestelde betaaltermijnen (14 en 30 dagen); automatische incasso’s niet meegerekend.

Hoeveel facturen worden binnen de gestelde betaaltermijn betaald?

De detailhandel (niet in auto) kende in het tweede halfjaar van 2018 een flinke verbetering van de betaalmoraal. In het eerste halfjaar werden rond 50% van de facturen binnen de gestelde termijn betaald. In het tweede halfjaar steeg dat naar meer dan 60%.
Automatische incasso’s niet meegerekend.

Hoeveel facturen staan 3 maanden na afloop van het kwartaal nog open voor betaling?

Op het begin van het jaar kampt de groothandel (niet in auto’s) met ruim twee keer zoveel facturen die na 3 maanden nog niet betaald zijn: bijna 5% ten opzichte van 2,1% voor de detailhandel en 1,7% voor de handel in en reparatie van auto’s, motorfietsen en aanhangers. Inclusief automatische incasso’s.