Powered by Payt
Financieel management
Plaatsingsdatum: 6 juni 2019

Verbeter uw cashflow met deze 4 kansen

Cashflow kan ongeacht de markt altijd een probleem vormen. Het verhindert het halen van bedrijfsdoelen. Maar: “In het midden van chaos zijn er ook kansen” schreef Sun Tzu, al in zijn The Art of War. In het midden van de figuurlijke chaos van de cashflow doen zich kansen voor op het gebied van uw financiële capaciteiten.  Hoe versterkt u de financiële capaciteiten van uw onderneming, zodat u zowel in tijden van groei als krimp over voldoende cashflow beschikt? 

Geschreven door: NLBeterBetaald
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

1. Zorg voor financiële controle

Investeer in de financiële bestendigheid van uw bedrijf door een solide financieel beleid en bijbehorende processen op te zetten. Heeft u inzicht in stromen als voorraden, verkopen, investeringen, debiteuren en totale inkomsten? Deze inzichten vormen uitvoerige en betrouwbare informatie om beslissingen te onderbouwen. Ze dienen als gids voor de groeistrategie: snel genoeg dat u de concurrentie voor blijft en maar niet kapot groeit door cashflow problemen.

2. Geef prioriteit aan een (maandelijkse) rapportage-cyclus

De meest gebruikte cyclus is de jaarrekening. Het geeft blijk van de financiële gezondheid en is bewijs voor potentiële partners en klanten dat uw bedrijf betrouwbaar en rendabel is. Het zorgt echter niet voor inzichten waarmee u voortijdig cashflow problemen oplost. Om op tijd te schakelen en actie te ondernemen, voordat het kostbaar wordt! 

Een schema waarmee u regelmatig – in ieder geval maandelijks – de financiën in een review bekijkt, helpt u om discrepanties te identificeren en erop in te spelen. Denk bijvoorbeeld aan het vertragingseffect: een verandering in de omzet merkt u pas later in de cashflow. Hetzelfde geldt voor afdrachten zoals BTW. En kloppen prognoses nog, zijn ze realistisch?

Het is makkelijk om een maandelijkse review over te slaan in de waan van de dag. Blok de reviews in uw agenda of leg het in de teamagenda vast, in ieder geval een half jaar of jaar vooruit. Zo voorkomt u dat de waan van de dag of taken uit de organisatie de reviews wegdrukken.

3. Ondersteun uw menselijke financiële krachtpatsers

Een solide beleid, degelijke processen en rapportages: allemaal goed en wel, maar ze moeten uitgevoerd worden. Om echt het verschil te maken voor de financiën van de business, heeft u de juiste mensen nodig. 

Ondersteun uw team of financiële staf, zodat u en uw team zich verder kunnen bekwamen in de financiële expertise. Rust medewerkers uit met relevante vaardigheden, erken en waardeer hun bijdragen en successen. Als u op deze manier uzelf en uw team traint, versterkt dat de financiële capaciteiten. Dat geeft een boost aan de winstgevendheid van de business.

4. Schakel technologie in om een boost aan uw capaciteiten te geven

In deze door technologie gedreven wereld is er altijd een betere, snellere en makkelijkere manier om te werken. Nog maar weinig  technologie in uw voordeel gebruikt? Het is nog niet te laat! Tools helpen u om uw processen te stroomlijnen, ze minder papier-intensief te maken en repeterend handmatig werk uit handen te nemen. Daardoor kan uw team meer doen in dezelfde tijd.

Door de grote beschikbaarheid aan digitale oplossingen kan het lastig zijn door de bomen het bos te zien. Waar te starten? Vraag zakelijke relaties of uw accountant naar aanbevelingen. Of begin met kleine experimenteren van software door middel van demo’s. Bedenk bij software wel ‘wat u wil bereiken met de tool’? In plaats van ‘wat kan de tool’?

Bonus: zit kort op de bal als het om facturen gaat

Niets vervelender dan een product of dienst te hebben geleverd en maanden op het geld te moeten wachten. De 5e financiële capaciteit is dan ook: zorg dat u snel facturen int. Stel een strategische aanpak op voor laatbetalers. Dit zijn de key aspecten voor een dergelijke strategie:

Lees meer

Brochure NL Beter Betaald

Sneller en beter betaald worden

Met onze 10 inzichten